Skip to main content

Verslag lezingenavond Liquid Natural Gas - 31 januari 2017

Als je alles van LNG wilt weten, was er recentelijk een unieke kans om in één keer te slagen. In minder dan twee uur tijd hebben twee sprekers de NVRB-leden op 31 januari bijgepraat over dit actuele onderwerp. Wie er bij was, is nu geheel op de hoogte van de bijzondere stofeigenschappen, van de wetgeving, de marktontwikkelingen (Mercedes gokte verkeerd!) en van brandweerscenario’s. LNG is de afkorting van Liquid Natural Gas, een brandstof in opkomst voor transportmiddelen als binnenvaartschepen en vrachtwagens.

 

Marcel Bikker, coördinator Veiligheid bij Rolande, is praktijkexpert door zijn dagelijkse ervaringen en zijn technische know-how. Rolande, dochterbedrijf van vrachtwagenleverancier Iveco, bouwt en exploiteert LNG-tankstations in Nederland (bijv. in Tilburg en Utrecht). Of het nu LNG, Bio-LNG (vanuit afvalgas), CNG of LCNG is, ze behartigen alle aardgasvarianten. Marcel kent als geen ander de buitengewone eigenschappen van deze brandstoffen en wat dat betekent voor chauffeurs en andere gebruikers. Temperaturen van dik onder de -100 °C, opgepast! Wie zich afvraagt waarom de grote voorraadtanks van tankstations bovengronds worden gebouwd en verticaal zijn georiënteerd, in tegenstelling tot de vele honderden LPG tanks die inmiddels allemaal horizontaal ondergronds liggen, heeft het antwoord ter plekke kunnen vernemen. Nieuwsgierig? Vraag het de NVRB-Programmacommissie.

De tweede spreker van de avond, Marco van den Berg, chemisch adviseur bij DCMR en tevens medewerker bij het LIOGS, heeft zich gespecialiseerd in de gevaarseigenschappen van LNG. In het Rijnmond-gebied is LNG alom aanwezig. Ten eerste natuurlijk op de LNG-Terminal van GATE (joint venture van Vopak en Gasunie), maar vergeet de zeescheepvaart niet (import) en de toenemende mogelijkheden tot bunkeren voor de binnenvaart. Marco heeft zijn aandacht speciaal gericht op het bestrijden van incidenten, als adviseur voor hulpverleners. Het begint al bij het herkennen. Heeft die vrachtwagen een LNG-tank, of ‘gewoon diesel’? “Wat is dat voor mist, is dat ontsnappend gas of waterdamp”? “Hoe snel ontsteekt vrijkomend LNG”? “Kan er bij escalatie een BLEVE ontstaan”? “Hoe voorkom je de zogeheten BOG”? Ook andere vraagstukken, bijvoorbeeld waar je naar toe moet voor reparatie en wat er in het ADR of in de PGS-33 van toepassing is, valt binnen Marco’s scope.

De toehoorders, niet de grootste groep ooit, konden daarna nog uitgebreid met de sprekers in discussie. Laat dat maar aan de NVRB-leden over!

Cees Smit

Energietransitie, Veiligheid, Wetgeving, LNG, Binnenvaart, Opslagtanks