Skip to main content

ERTMS - ontwerp en risicomanagement op programmaniveau

WhatsApp Image 2023 10 26 at 16.58.42 3

Op 25 oktober 2023 organiseerde de NVRB een boeiende lezingenavond bij Delta Pi, gevestigd in het historische stationsgebouw van Vught. Tijdens deze avond stond het European Rail Traffic Management System (ERTMS) centraal, met presentaties van Wendi Mennen, Manager Ontwerp van de Programmadirectie ERTMS, en Peter Bakker, (directeur Delta Pi) Risicomanager bij de Programmadirectie ERTMS. De presentatie behandelde de evolutie van treinbeveiliging in Nederland, de overstap naar een Europees systeem en de impact van ERTMS op de spoorsector. Tijdens het evenement werden stellingen gepresenteerd om discussie te stimuleren en het publiek actief te betrekken.

De lezingenavond bood inzicht in de historische context van treinbeveiliging en de noodzaak van een Europees systeem zoals ERTMS. De sprekers benadrukten het belang van samenwerking in de hele spoorsector en het internationale karakter van ERTMS. Het publiek werd uitgedaagd met prikkelende vragen, zoals: Zijn de hoge kosten van ERTMS-uitrol gerechtvaardigd in termen van veiligheid en efficiëntie? Hoe zal de menselijke factor een rol blijven spelen in treinbediening, zelfs met geavanceerde automatisering? En is het internationale karakter van ERTMS een zegen of een vloek voor de spoorwegindustrie? Deze vragen illustreren de complexiteit en uitdagingen van de overgang naar ERTMS en benadrukken de noodzaak van ontwerp- en risicomanagement op programmaniveau in dit transformatieve proces.

De getoonde presentatie kan hier nog eens rustig worden bekeken: Presentatie ERTMS Ontwerp en Risicomanagment op Programmaniveau