Lezingenavond dijken en overstromingsrisico's
Op 18 januari was er een interessante lezingenavond over het complexe systeem van dijken. Als je ervoor staat, heb je misschien de indruk dat elke dijk hetzelfde is en dat het 'domme, passieve' elementen zijn, maar niets is minder waar. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen regionale dijken en primaire waterkeringen. Sommige regionale dijken zijn van oudsher zeer heterogeen samengesteld (opgebouwd uit wat er toevallig voor handen was), wat ervoor heeft gezorgd dat ook de kwaliteit van een dijk per meter kan variëren.
Aandacht was er voor het feit dat inspecties vaak gericht zijn op dijken die in een natte periode belast worden, maar de meest recente dijkdoorbraken vonden plaats tijdens droogte. Verder wordt de vraag gesteld of waterschappen eigenlijk wel de goede dingen inspecteren (visueel: scheuren, natte plekken, andere anomaliteiten), terwijl de oorzaak van dijkdoorbraken bij droogte veelal onder de grond gelegen is: vanwege het uitdrogen van dijk, verliest de dijk de benodigde massa om de waterdruk te kunnen weerstaan.
Ook was er uitgebreid aandacht aan het veranderend beleid rondom dijkaanleg en onderhoud. Steeds meer worden ook andere aspecten dan veiligheid meegewogen. Een enorme kans en uitdaging voor een volgende generatie waterbouwkundig ingenieurs!
Het was een zeer leerzame avond met veel discussie. Dank aan de sprekers: Bart Strijker (HKV) en Mart van de Meer (Fugro)