Robotic Process Automation

Robotic Process Automation (RPA) - Wouter Siepman

Een blik in de toekomst is natuurlijk altijd met enige onzekerheid omgeven, maar dat software ons steeds meer taken uit handen gaat nemen lijkt toch zeer aannemelijk te zijn. Het is hierbij belangrijk om verschillende typen software te onderscheiden: 'process-driven' software versus 'data-driven software'.

 

Onder data-driven software valt bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, en RPA is een voorbeeld van process-driven software. RPA is een methode om veel repeterende bewerkingen tussen verschillende software-pakketten te gaan automatiseren. Dit is vergelijkbaar met de visual-basic opname functie in excel die vervolgens in een aparte editor nog bijgeschaafd kan worden om een repeterend proces binnen excel uit te kunnen voeren, maar dan gebruikmakend over- en interacterend tussen verschillende softwarepakketten.

Deze vorm van robotica is zeer goed toepasbaar binnen bedrijfsprocessen en kan zeer eenvoudig worden aangepast op het moment dat één van de softwarepaketten die wordt aangesproken door deze RPA na een update is veranderd. De nadruk zal daarmee steeds meer komen te liggen op het beheren van processen door proces-eigenaren in plaats van het leveren van het eindproduct. Hiermee zal ook een mogelijkheid ontstaan om de eindproducten uit deze processen nagenoeg continu up to date te houden. Door de flexibiliteit in het aanpassen van de algoritmes kan een bedrijf steeds makkelijker en beter in control zijn over zijn bedrijfsprocessen wat tijd vrij maakt voor aandacht voor de klantvraag.

De presentatie was zeer levendig en gaf aanleiding tot veel discussie. Vooral over de aspecten waar menselijk handelen een rol gaat spelen. Wat is bijvoorbeeld het risico dat mensen straks de processen niet meer goed kunnen doorgronden en in uitzonderingsgevallen ook niet meer goed kunnen handelen? Waar is RPA wel geschikt voor en waar niet?

Na afloop werd de discussie nog voortgezet tijdens de nieuwjaarsborrel onder het genot van een drankje. Het jaar 2020 is voor de NVRB weer goed begonnen!

IMG 7320

Contact

NVRB-secretariaat
p/a Bart Strijker
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

COPYRIGHT © NVRB 2020