Skip to main content

Klimaatadaptatie

Hoe leven wij in Nederland in 2120? Wat zijn zekerheden en onzekerheden in de klimaatmodellen en hoe kunnen we ons beleid daar zo goed mogelijk op toe spitsen?
 
Het woord 'klimaat' wordt vaak verbonden met klimaatplannen, klimaattafels en klimaatakkoorden: allemaal maatregelen om de mate van klimaatverandering ten gevolge van menselijk handelen zoveel mogelijk in te perken.
Naast bovenstaande mitigatiestrategie, kunnen we ook kijken naar de impact van alle mogelijke uitingsvormen van klimaatsverandering, en ons zo goed mogelijk daarop voor te bereiden. Een inventarisatie van deze mogelijke gevolgen- en een identificatie van mogelijke infrastructurele kwetsbaarheden is vanuit landelijk beleid verplicht op alle bestuurlijke niveaus.
 
Op deze avond zullen 2 partijen hun licht laten schijnen op deze materie:
  • 18:45 - 19:00: Inloop
  • 19:00 - 19:50: Verandering in risico's rond overstromingen en wateroverlast
  • 19:50 - 20:00: Pauze
  • 20:00 - 20:50: Een natuurlijkere toekomst voor Nederland in 2120
  • 20:50 - 21:00: Afronding
Een korte introductie van de lezingen die op het programma staan:
  • Verandering in risico's rond overstromingen en wateroverlastBas Kolen van HKV zal het effect van klimaatverandering op waterveiligheid en wateroverlast beschouwen. Vanuit het Deltaprogramma is er veel aandacht voor klimaatbestendigheid, maar een concrete invulling hiervan is nog lastig. Omdat bij deze analyses uitgegaan wordt van modellen over klimaatverandering, focust de vraag zich op de definitie van een geschikte risicomatrix waarin de effecten van klimaatveranderingen goed zijn toegekend. In de lezing staan we stil bij de effecten van klimaatverandering. We kijken hierbij vooral naar neerslag en overstromingen en hoe zowel overheden als vitale bedrijven hier mee omgaan. Tenslotte zoomen we in op methode om daadwerkelijk keuzes te maken in het acceptabel risico en wat hiervoor nodig is;
  • Een natuurlijkere toekomst voor Nederland in 2120Sabine Rooij van van Wageningen Environmental Research (onderdeel van Wageningen UR). Klimaatverandering en verlies van biodiversiteit noodzaakt ons tot het aanpassen van ons landgebruik en inrichting van ons land en maatschappij. Een ingewikkelde opgave, die vooral voor veel hoofdbrekens zorgt. Als we uitgaan van de natuurlijke mogelijkheden die ons landschap biedt en de kansen we als maatschappij kunnen benutten, hoe zou Nederland er dan over 100 jaar uit kunnen zien?  En welke rol spelen natuur en biodiversiteit hierbij? De WUR ontwikkelde een lange termijn visie voor Nederland in 2120 die door velen als aantrekkelijk wordt gezien en die kan inspireren tot verandering.

De lezing zal volledig digitaal worden gehouden wegens de geldende coronamaatregelen. Hopelijk tot dinsdag 26 januari!

Informatie

Datum 26-01-2021 19:00
Einddatum 26-01-2021 21:00
Sluitingsdatum 26-01-2021 18:00
Max. deelnemers 80
Aantal plaatsen 36
Prijs per persoon gratis
Locatie Online