Gebruik van datamodellen bij brand en crisisbeheersing

 NVRB Lezingenavond

Bit-by-bit: datamodellen als elke seconde telt! 

 Dinsdag 17 september 2019

 18:00 uur tot 21:00 uur

 Bar Beton CS (Stationshal 9, Utrecht)

Bij het beheersen van risico’s ten gevolge van brand of andere rampen is informatievoorziening voor hulpdiensten uitermate belangrijk. Deze informatie moet betrouwbaar en snel operationeel zijn. Deze avond wordt de inzet van twee modellen waarbij locatiedata de hulpdiensten ondersteunt bij het uitvoeren van hun taken gepresenteerd.

Als elke seconde telt, dan is data van levensbelang!

Programma:

18.00 uur          Ontvangst met koffie en broodjes

19:00 uur          Inzet geografische data bij risico-afwegingen van brandweer

Presentatie door Tom van der Meer

19:45 uur          Pauze

20:00 uur          Risicobeheersing door de Veiligheidsregio’s met geo-datamodel

Presentatie door Melina de Boer

20:45 uur          Afsluiting

---------------------

Brandbestrijding met 3D-gegevens van gebouwen

Moderne gebouwen hebben vaak een relatief complex evacuatieplan en vanwege het vele gebruik van kunststof bouwmaterialen ontstaat er snel een sterke rookontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn de gebouwbranden in de appartementencomplexen aan de Marshalllaan in Utrecht en de Schoolstraat in Hilversum. In dit soort situaties is een informatie-gestuurde inzet effectiever en veiliger voor de brandweer. Digitale operationele informatie kan de brandweer helpen om complexe gebouwen te verkennen en vorderingen van de inzet bij te houden.

Over de spreker: Tom van der Meer is recent aan de TU Delft afgestudeerd op de toepasbaarheid van 3D indoormodellen bij het bestrijden van branden. Hiervoor heeft hij voor binnen het GIMA -master-programma een statisch software-interface ontwikkeld, die 3D en 2D kaarten combineert (‘ToggleMaps’).

ToggleMapsDemo

Inzet van een geo-datamodel voor risicobeheersing binnen de Veiligheidsregio’s

Binnen Nederland is rampenbestrijding georganiseerd binnen 25 veiligheidsregio’s. Deze veiligheidsregio’s zorgen ervoor dat crises2 binnen deze regio’s zo goed mogelijk beheerst worden. Geografische informatie speelt hierbij een sleutelrol. Goede geografische data kan helpen bij het omgevingsbewustzijn van rampenbestrijding. Daarom is op landelijk niveau het dataportaal Geo4OOV ingericht, waarmee voor elk fysiek object de voor de veiligheidsregio benodigde informatie kan worden verkregen. Afspraken over het onderhouden- en uitwisselen van veiligheidsinformatie is vastgelegd in het informatiemodel IMDBK. Dit informatiemodel bestaat nu ongeveer 10 jaar, en is daarom toe aan een update. Maar waar moet zo’n model aan voldoen? Welke afwegingen worden gemaakt om risico’s in de veiligheidsregio’s beter te beheersen? En wat kunnen we hiervan leren bij het inrichten van datamodellen in het algemeen?

Over de spreker: Melina de Boer is werkzaam bij het Instituut Fysieke Veiligheid. Ze zal ingaan op de landelijke ontwikkelingen van de toepassing van geografische data voor de veiligheidsregio’s. U bent van harte welkom om bij deze avond aanwezig te zijn. U kunt zich tot vrijdag 13 september aanmelden via de deze link. Deelname aan deze lezingenavond is kosteloos voor leden en introducees.

 

Informatie

Datum 17-09-2019
Einddatum 17-09-2019
Sluitingsdatum 17-09-2019
Max. deelnemers 100
Aantal plaatsen 91
Prijs per persoon gratis
Locatie Bar Beton CS Utrecht